ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (2013)

 Ο  Βαρλάμης είχε σε μεγάλη εκτίμηση τη μουσική δημιουργία και την προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη και συνδεόταν μαζί του με μια βαθιά και εγκάρδια σχέση.

Το 2008, προαισθανόμενος ίσως την επερχόμενη κρίση, ξεκίνησε ένα έργο αφιερωμένο στον μεγάλο αυτόν Έλληνα πατριώτη και παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτη.

Συνεργάστηκε στενά μαζί του επί τέσσερα περίπου χρόνια και η συνεργασία τους αυτή δημιούργησε, πέρα από τη μεγάλη συλλογή εικόνων που αναφέρονται στην ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, μια πρωτότυπη μελέτη για τη συμφωνική μουσική του και βιντεοταινίες που επενδύουν με εικόνες την κλασική μουσική του Θεοδωράκη, ένα καινούργιο είδος τέχνης, μια πραγματική αποκάλυψη και για τους ίδιους ακόμα, που διευκολύνει την ακρόαση από αμύητους των «δύσκολων» κλασικών μουσικών έργων και αποδίδεται με τον επιστημονικό όρο συναίσθηση. Ένα ωραίο παράδειγμα τι μπορεί να φέρει η σχέση ανάμεσα σε δύο μεγάλους δημιουργούς και αντιστάθμισμα στην πνευματική στασιμότητα που δημιούργησε η λεγόμενη κρίση στην Ελλάδα.

ο ίδιος γράφει..

Από την πρώτη στιγμή ένοιωθα ότι καταγινόμουνα με ένα δύσκολο θέμα, να ιχνογραφήσω μία ζωή ενός συγχρόνου μου, του Μίκη Θεοδωράκη, ενός που με συναισθηματικό δεσμό, ξεπερνάει τα γνωστά πρότυπα… Οι ιχνογραφίες μου θέλουν να αγγίξουν αυτό το φωτισμένο ον, αυτή την αόρατη ακτινοβολία που εκπέμπεται από την σωματική του υπόσταση. Το σώμα μεταβάλλεται σε ένα πνευματικό φορέα ενέργειας, τα κύτταρα συμμετέχουν σε μία ενεργειακή σύμπτυξη, που παράγει αναλαμπές αυτής της εσωτερικής διαφάνειας. Αυτός είναι ο ολόκληρος άνθρωπος, όταν μπορούν να απελευθερωθούν οι δυνάμεις που φυλακίζουν τον καθένα μας σε αυτό το συγκεκριμένο γήινο κόσμο….

Ε. Βαρλάμης

τι είπαν..