ΜΑΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ (2004)

Ο Βαρλάμης όταν η Ελλάδα ανέλαβε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 είχε την ωραία ιδέα να τιμήσει με ένα έργο του όχι τους Ολυμπιονίκες, αλλά τις μάνες των αθλητών και κατ` επέκταση την έννοια της μητρότητας. Η ιδέα του βρήκε μεγάλη ανταπόκριση και έτσι η εικαστική συλλογή που δημιούργησε με τον τίτλο “ΜΑΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ” παρουσιάσθηκε επίσημα κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η επιτυχία ήταν τεράστια γιατί στηριζόταν σε μια πανανθρώπινη αξία που ήταν κοινή σε κάθε λαό. Η συλλογή περιλαμβάνει 86 πίνακες μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων και τα εγκαίνια της έκθεσης στο Ζάππειο, συνόδευσε με την πρωτότυπη μουσική του ο αείμνηστος σύγχρονος δημιουργός, Καθηγητής  Θεόδωρος Αντωνίου.

ο ίδιος γράφει..

Από την πρώτη στιγμή η φροντίδα μου στράφηκε στα “ασήμαντα” που θα μπορούσαν να συμπληρώσουν το μεγαλείο της Ολυμπιάδος μας. Σαν κέντρο εντόπισα τη Μάννα. Την Μάννα της αθλήτριας, τη Μάννα του αθλητή, την Μάννα του νικητή και τη Μάννα του ηττημένου, την Περουβιανή Μάννα, την Κινέζα, την Κύπρια, την Αμερικάνα. Τα χτυποκάρδια, τις προσευχές, τις ευχές και τις ευλογίες… Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αυτό το έργο μου θα αλλάξει ριζικά το περιεχόμενο της Ολύμπιας Νίκης. Η Ολύμπια Νίκη της Μάνας που ασφαλίζει το ανθρώπινο γένος, το σθένος και το ξεπέρασμα του συνηθισμένου, του υπολογίσιμου, της ανδρικής υπεροψίας με το μυστήριο της ψυχοκίνησης.

Ε. Βαρλάμης

τι είπαν..