ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (1995)

Το 1995 στην επέτειο των 1900 χρόνων από την συγγραφή του βιβλίου της Αποκάλυψης από τον Ιωάννη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ζήτησε από τον Βαρλάμη να δημιουργήσει ένα εικαστικό έργο με θέμα την ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ του Ιωάννη που θα πλαισίωνε το διεθνές συμπόσιο με τον τίτλο «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» που οργανώθηκε «εν πλω» το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς υπό την αιγίδα του στο πλοίο «Πρέβελη».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σειρά «Πεντάπτυχο», τα έργα στα οποία ο Βαρλάμης παρουσίασε σε ένα παραδείσιο περιβάλλον τους ανθρώπους με τα λευκά ρούχα, – όπως χαρακτηριστικά τους αναφέρει το κείμενο της Αποκάλυψης, – που θα σωθούν μετά την καταστροφή.

ο ίδιος γράφει..

…Πολύ γρήγορα αντιλήφθηκα ότι τα “τέκνα του Θεού” πραγματικά δεν χρειάζονται ούτε τον φόβο ούτε τον τρόμο. Μοιάζει πολύ πιο δύσκολο να παραμείνεις ένα παιδί και να διατηρείς την παιδική ματιά. Έτσι σαν τον “μικρό πρίγκηπα” όφειλα να σχεδιάσω το κάθε τι “χαμηλά” και να το ζωγραφίσω κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εικόνες να γοητεύουν τον καθένα. Εάν επιθυμείς να μιλάς σε πολλούς ανθρώπους θα πρέπει να δαμάσεις κάθε εγωκεντρισμό. Το μεγαλύτερο μήνυμα είναι πως η φορμαλιστική τέχνη πρέπει να υποχωρήσει μπροστά σε μία γλώσσα που προέρχεται κατευθείαν από την καρδιά.

Ε. Βαρλάμης

τι είπαν..

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου για το Συνέδριο

Μάθε περισσότερα!

Αντιστοίχισε τα έργα με το κείμενο της Αποκάλυψης του Ιωάννη, γράψε το δικό σου σχόλιο.