ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ (2016)

Η τελευταία εικαστική δημιουργία του Βαρλάμη αναφέρεται στη ζωή και το έργο ενός σύγχρονου Άγιου, του Λουκά του ιατρού. Σε μια συνάντησή του στην Αυστρία με τον Μητροπολίτη Βέροιας κ. Παντελεήμονα, ο τελευταίος του ζήτησε να ζωγραφίσει τον Άγιο Λουκά. Ο Βαρλάμης, παρότι δεν γνώριζε κάτι μέχρι τότε για τον σύγχρονο αυτό Άγιο, δέχτηκε και του ζήτησε σχετικό υλικό.

Η ζωή, η επιστημονική κατάρτιση και ο πνευματικός αγώνας του συγχρόνου αυτού αγίου εντυπωσίασαν και συνεπήραν τον Βαρλάμη και, παρά τις δυσκολίες που είχε με την υγεία του, ζωγράφισε ένα ολοκληρωμένο κύκλο εικόνων που παρουσιάστηκε σε ένα χώρο που σχεδίασε ο ίδιος στο Μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά στο όρος Βέρμιο. Η συλλογή περιλαμβάνει 14 έργα μεγάλων διαστάσεων.

ο ίδιος γράφει..

«…Με τα έργα μου αυτά θέλω να μεταφέρω σε όλους τους ανθρώπους το βαθύτερο νόημα της τέχνης και ιδιαίτερα της ιερής τέχνης και να φανερώσω τη μυστική σύνδεση του ανθρώπου με το Θεό, τον Πατέρα μας, τον Πατέρα της αγάπης και της ευσπλαχνίας. Πιστεύω ότι η θέαση και το ζωντανό βίωμα κάθε έργου μπορεί να βοηθήσει στην άμεση επιστροφή κάθε ανθρώπου που απομακρύνθηκε από το ζωντανό θρησκευτικό βίωμα. Η πιο έντονη αναγκαιότητα της αναγνώρισης της αγάπης, της πραότητας, της ταπεινότητας της χριστιανικής πίστης..».

Ε. Βαρλάμης

τι είπαν..