ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Εκδόθηκε το 1983 από τις εκδόσεις «ΤΡΙΤΟΣ ΧΩΡΟΣ» και θα το χαρακτηρίζαμε ως ιστορικό και κοινωνικό μυθιστόρημα. Βέβαια όπως είπαμε και στην ζωγραφική του με τις πολλές τεχνοτροπίες, πολλά από τα λογοτεχνικά έργα του Βαρλάμη δεν χωρούν σε ένα μόνο είδος.

Το “Μια Νύχτα στην Σαντορίνη” πραγματεύεται τη σχέση ανάμεσα σε ένα άντρα και μία γυναίκα στην Σαντορίνη, ένα νησί που κρατά ακόμη ζωντανές μνήμες από τη μητριαρχική ειρήνη. Είναι μία ερωτική σχέση, που γίνεται όμως αφορμή να ξεδιπλώσει ο συγγραφέας την ιστορία της Ελλάδος από την προϊστορία μέχρι την σημερινή πραγματικότητα. 

Η κάθε πρόταση είναι και ένα κεφάλαιο θα μπορούσαμε να πούμε. Σε πολλά σημεία η γραφή γίνεται σουρεαλιστική που δεν μπορεί να κατανοηθεί μόνο με τη λογική. Υπάρχει μία δυναμική πλοκή και στο τέλος μία κορύφωση του έργου.

Το βιβλίο εκφράζει ακόμα την ιδιαίτερη αγάπη του Βαρλάμη για το νησί της Σαντορίνης. Σε όλες της μορφές της τέχνης του (ζωγραφική, αρχιτεκτονική, λογοτεχνία) καταπιάνεται με το νησί αυτό του Αιγαίου που τον είχε συνεπάρει και εμπνεύσει.