ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Τα σπίτια στη Σαντορίνη

Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70 ο Ευθύμιος Βαρλάμης και η γυναίκα του η Heide γοητευμένοι από το νησί της Σαντορίνης – που δεν είχε ακόμη γνωρίσει την τουριστική «ανάπτυξη» – αγόρασαν ερειπωμένες γειτονικές κατοικίες-σπηλιές, στο χωριό της Μεσαριάς. Με την πάροδο του χρόνου τις συνένωσαν και τις διαμόρφωσαν με πολύ σεβασμό στην λαϊκή αρχιτεκτονική παράδοση σε ένα πανέμορφο κυκλαδίτικο σύνολο που φωτογραφήθηκε και παρουσιάστηκε σε πολλά αρχιτεκτονικά και τουριστικά περιοδικά.

Στο χώρο αυτό ο Βαρλάμης την δεκαετία του `70 και του `80 οργάνωσε και διηύθυνε το Διεθνές Σεμινάριο Σαντορίνης όπου συμμετείχαν φοιτητές και καθηγητές από όλο τον κόσμο.

Ο Βαρλάμης και οι ομάδα του μελέτησαν όχι μόνο την Λαϊκή Αρχιτεκτονική του νησιού, αλλά και την πολύπλευρη σύνδεσή της με την κοινωνική ζωή και την αρχέγονη παράδοση της Σαντορίνης.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της εργασίας ήταν το 1995 ο Βαρλάμης με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ανακηρύξει την Σαντορίνη ως Παγκόσμιο Πρότυπο Οικολογικής Αρχιτεκτονικής.

Αποσπάσματα από τις μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε σημαντικά και έγκυρα Ευρωπαϊκά περιοδικά αρχιτεκτονικής (Bauwelt, DAIDALOS).