ΗΧΟΜΟΝΩΤΙΚΟΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Ο προστατευτικός από τους θορύβους της κυκλοφορίας τοίχος χτίστηκε το 1995. Βρίσκεται στην παράκαμψη της πόλης Gmünd (Κάτω Αυστρία) και αποτελείται από προκατασκευασμένα στοιχεία σκυροδέματος πλάτους 2 μέτρων με διαφορετικές σιλουέτες (ευθείες γραμμές, κύματα, σχέδια σύννεφων ή θάμνων, σχήματα στέγης, σιλουέτες σπιτιού …)

Είναι επενδεδυμένος με χειροποίητα και βιομηχανικά πλακάκια, έχει μήκος περίπου 400 μέτρα και είναι 3,8 μέτρα στο υψηλότερο σημείο.


Τα μοτίβα στο κέντρο δείχνουν πολύχρωμα, γεμάτα φαντασία, οικοδομήματα, που θυμίζουν τις πραγματικές προσόψεις των κτιρίων της πόλης πίσω από την κεντρική πλατεία. Το τείχος όχι μόνο προστατεύει από τους θορύβους, αλλά φέρνει την “κρυμμένη” από πίσω του πόλη μπροστά και ταυτόχρονα αναδεικνύει την ελκυστικότητά της.

Αριστερά και δεξιά ο τοίχος τελειώνει χαμηλώνοντας και φέρει διακοσμητικά σχέδια που είναι είτε αφηρημένα (κυκλικοί δίσκοι, βέλη …), είτε δανεισμένα από βραχογραφίες των Άλπεων (άλογο με αναβάτη …) είτε στυλιζαρισμένη φύση (δέντρα , σύννεφα …).

Ο ηχομονωτικός τοίχος στο Gmünd έχει προσελκύσει τη διεθνή προσοχή, ιδιαίτερα στην Ιταλία και έχει περιγραφεί στις εφημερίδες ως ο «πιο όμορφος ηχομονωτικός τοίχος στην Ευρώπη». Σήμερα αποτελεί ένα αξιοθέατο της πόλης Gmünd.